Kezelési emlékeztető gazdiknak

A KÖLYÖKKUTYA EGYÉVES KORÁIG

Image

Ahogy a kisgyermekeknek, a kölyökkutyáknak is megvannak a maguk életveszélyes fertőző betegségei, amelyekkel szemben meg kell védeni őket. Vírusok, baktériumok, egysejtű kórokozók és paraziták a környezetben bárhol előfordulhatnak, a legjobb gondoskodás ellenére is találkoznak velük a kölykök.

A vírusos betegségekkel szembeni stabil alapvédettség kialakításához kölyökkorban, többszöri oltásra, azaz oltási sorozatra van szükség, amelyet azután évente egyszeri emlékeztető oltással tudunk fenntartani. Az oltásokat már 6-8 hetes korban el kell kezdeni, és kéthetes időközökkel meg kell ismételni az állat 14-16 hetes koráig, a biztos védettség kialakulása érdekében. Mindezt azért kell kezdetben ilyen gyakran elvégezni, mert 3 hónapos kor alatt a kölykök fertőzés iránti fogékonysága egyedi különbségeket mutat.

A veszettség vírusa egy kiemelten fontos kórokozó, mivel emberben is halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

Az oltási sorozat kezdetén 3 és 9 hónapos korban egykomponensű oltást alkalmaznak ellene az állatorvosok, de 12 hónapos korban valamint az évente ismételt oltásoknál már kombinált, többkomponensű vakcinával oltanak. Kedvenceinket a férgektől és a külső élősködőktől – kullancsok, bolhák, szúnyogok – is meg kell védeni.

A paraziták petéi nagyon ellenállók, azokat egész életükben, folyamatosan felveszik az állatok a környezetükből, ezért ellenük rendszeresen ismételt kezelésre van szükség. Erre ideális megoldás a legtöbb külső és belső élősködő ellen egyaránt hatékony rácsepegtető oldat (spot on) havi alkalmazása, mely a bolha és az orsóféreg fertőzés kezelésére valamint a hazánkban is egyre gyakoribb szívférgesség és bőrférgesség megelőzésére is alkalmas.

A szúnyogok és a kullancsok ellen a Scalibor nyakörv használata hosszú távú, ideális választás, mely 6 hónapra megbízható és gazdaságos védelmet nyújt. A galandférgesség elleni védekezést törvény írja elő, mely 3 havonta ismételt, tabletta beadásával érhető el.

Amennyiben a kutyánál visszatérő hasmenés jelentkezik, érdemes egy gyorstesztet elvégezni a Coronavírus illetve a Giardia fertőzés kizárására – az utóbbi emberekben is okozhat bélgyulladást, hasmenést. A Corona vírus ellen oltást, az egysejtű Giardia-val szemben pedig tablettás kezelést alkalmaznak az állatorvosok. Nagyon fontos, sőt kötelező a kutya egyedi azonosítására a microchip használata.

Kérje ön is kiskutyájának a microchipet állatorvosától.

Az egyes kezelések ütemezéséhez az alábbi táblázat nyújt segítséget

A KÖLYÖKKUTYA EGYÉVES KORÁIG

Image
6-8 hetes kor:
  • Kétkomponensű alapoltás (parvo, szopornyica)
  • Orsó- és fonálféreg (szívféreg és bőrféreg is) elleni féreghajtó és bolhaellenes rácseppentő havi használata
  • Kullancs és szúnyog elleni Scalibor nyakörv 6 hónapra
10 hetes kor:
12 hetes kor:
14-16 hetes kor:
5, 7, 10, 11 hónapos kor:
6 hónapos kor:
8 hónapos kor:
9 hónapos kor:
12 hónapos kor:
© 2024 AlphaVet Kft. Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.